Centrāltirgus

Jau teju 90 gadus Rīgas Centrāltirgus ir Latvijas galvaspilsētas sirds – vienmēr dzīvības pilns, vienmēr raibs un rosīgs.

1930. gadā, kad tika atklāts, atzīts par ne tikai lielāko, bet arī modernāko tirgu Eiropā, tas savu misiju pilda vēl aizvien, un 1998.gadā tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Ēkas, kuras šodien kalpo par tirgus paviljoniem un ir kļuvušas par neatņemamu Rīgas unikālo vaibstu, sākotnēji celtas Vaiņodē kā vācu armijas gaisa kuģu – cepelīnu – angāri. Tirgus ēku izveidei izmantotas tikai angāru augšējās daļas. Tirgus arhitektūrā vērojami jūgendstila elementi, kā arī pirmskara neoklasicisma ietekme. Visās ēkās jau Centrāltirgus pirmsākumos bija centrālā apkure un elektriskā apgaismošana, kas tolaik bija ļoti progresīvi.

Zem paviljoniem izbetonēja pagrabtelpas – 2ha plašu apakšzemes pilsētiņu ar galvenajām un sānejām, kuras savienoja satiksmes eja 337m garumā. 27 saldētavu kameras 1938. gadā spēja uzņemt līdz 310 000 kg preču. 1961. gadā tirgus noliktavu telpās varēja uzglabāt pat līdz 700 tonnām produktu.

Avots: rct.lv

Interesanti

Kaņepju sviests, marinēti dārzeņi, rupjmaize, biezpiens, mājās sieti sieri, kūpinātas un svaigas zivis, tostarp tādas delikateses kā kūpināts zutis un nēģi želejā, ir tikai daži no tradicionālajiem latviešu virtuves gardumiem, ko varat atrast Centrāltirgū. Tirgus kņadā patvēries arī ekskluzīvais restorāns Siļķīte un Dillīte, kura specializācija ir zivju ēdieni, savukārt alus mīļiem iesakām apciemot divu Latvijas alus darītavu – Labietis un Ilgezeem, kas ražo arī kvasu, stendus.

Ik dienu Rīgas Centrāltirgu apmeklē no 80 000 līdz 100 000 cilvēku.